Il·luminació

Des del principi de l'existència, l'home s'ha esforçat per trobar sistemes que substitueixin la llum solar en les hores de foscor o en llocs on escassejava.

Fruit d'aquesta inquietud ha estat l'aparició d'una sèrie d'elements que, des del descobriment del foc fins a les diferents modalitats de llums elèctriques conegudes avui dia, han anat marcant etapes en el desenvolupament de fonts de llum artificial.

Actualment, la investigació continua avançant cap a la consecució de llums que facilitin una qualitat de llum el més pròxima possible a la solar.

En el mercat es poden trobar diversos tipus de llums adequades a l'ús domèstic en què varia, entre altres factors, la seva durada, el consum i la qualitat de la llum que emeten.


Llums incandescents
Són les populars bombetes la llum de les quals s'aconsegueix per mitjà d'un filament que s'escalfa amb el pas de l'electricitat.
 
iluminacion_incandescente
 
 
Llums Halògenes
Davant les bombetes tradicionals, la llum halògena és més lluminosa i blanca, a més aporta nombroses solucions individuals d'il·luminació, i per descomptat amb un més gran confort visual, obtenint ambients més moderns i atractius. Existeixen amb o sense reflector, segons es vulgui concentrar la llum o no.
 
iluminacion_halogena
 
Llums Fluorescents
En aquest cas, la llum no està produïda per l'escalfament d'un filament sinó per una baixada elèctrica en arc mantinguda en un gas o vapor ionitzat.

Les llums fluorescents són aconsellables com enllumenat general d'aplicació universal i econòmica, i atès que existeixen en diferents tonalitats de la llum, es pot escollir la més adequada per a la seva aplicació, com en banys, cuines, despatxos, passadissos, trasters o garatges.

 
iluminacion_fluorescente
 
Llums de Baix Consum
Són les llums d'estalvi energètic (Fluorescents compactes electròniques) que, a més d'aportar una qualitat de llum ambiental a qualsevol lloc, tant interior com exterior, són fonamentals pel seu baix consum en aquells llocs on es necessitin un enllumenat amb llargs períodes d'encès. Ideals per a espais exteriors i com a enllumenat de seguretat.

Aquesta família de llums eficients, són alguna cosa més que merament econòmiques. Poden utilitzar-se gairebé de manera general, exactament igual que les tradicionals bombetes.

 
iluminacion_bajo_consumo
 
Quadre Comparatiu
 
Llums de Baix Consum Tradicionals
9 W 40 W
11 W 60 W
15 W 75 W
20 W 100 W
23 W 120 W
 
Eficàcia dels Diferents Tipus de Llums
A la taula següent podeu beure l'eficàcia, la durada mitja i la possibilitat de distinguir colors entre els diferents tipus de làmpades més utilitzades a la vivenda:
 
Tipus de Llum Índex d'Eficàcia Durada Mitja (h) Posibilitat de Distingir Colors
Incandescents 1 1.000 Excel·lent
Halògenes 1,5 2.000 Excel·lent
Fluorescents 4 5.000 Bona
Fluorescent Extra 5 10.000 Molt Bona
Bajo consumo 5.4 10.000 Molt Bona